Γενικές Πληροφορίες
Η διατήρηση της καλής φυτοϋγείας αφορά σε όλα τα μέσα, μεθόδους, πρακτικές και προϊόντα που εφαρμόζονται στη γεωργική πράξη με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών εναντίον των προσβολών από φυτοπαθογόνα (μύκητες, βακτήρια, ιοι κ.α.), ζωικούς εχθρούς (έντομα, ακάρεα κ.α.) και ζιζάνια καθώς και την ενίσχυση των αμυντικών τους μηχανισμών. Οι προσβολές από εχθρούς , ασθένειες και ζιζάνια έχουν δραματικές επιπτώσεις, προκαλώντας πολύ σοβαρές ποιοτικές και ποσοτικές απώλειες στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Σήμερα, η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης (βιοτεχνολογία κ.α.) και της τεχνολογίας (γεωργία ακριβείας κ.α.) παρέχουν στους παραγωγούς μία πληθώρα αποτελεσματικών και φιλικών στον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσων και μεθόδων για την προστασία των καλλιεργούμενων φυτών.
Με βάση τα ανωτέρω η δραστηριότητα του Εργαστηρίου Διαχείρισης Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας θα κινηθεί στους ακόλουθους άξονες:
- Ανάπτυξη και διάδοση όλων των τεχνολογιών αιχμής για την διάγνωση, παρακολούθηση, καταγραφή και καταπολέμηση των ζωικών εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων σε καλλιέργειες της χώρας.
- Έρευνα και εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνολογίες Φυτοϋγείας (Γεωργία Ακριβείας, αισθητήρες, Διαδίκτυο των Πραγμάτων).
- Μελέτη, ανάπτυξη και αξιολόγηση νέων πειραματικών μέσων και μεθόδων Φυτοϋγείας (βιολογικά μέσα, αυτοματοποιημένες μέθοδοι κ.α.)
- Παραγωγή νέων προϊόντων Φυτοϋγείας (βιολογικά, βιοτεχνολογικά, τεχνολογικά μέσα κ.α.).
Οι φοιτητές/τριες του Εργαστηρίου θα μυηθούν στην τεχνογνωσία μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών με άλλα εργαστήρια του Π.Θ. καθώς και μέσω διαπανεπιστημιακών συνεργασιών.