Γενικές Πληροφορίες

Η διατήρηση της καλής φυτοϋγείας αφορά σε όλα τα μέσα, μεθόδους, πρακτικές και προϊόντα που εφαρμόζονται στη γεωργική πράξη με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών εναντίον των προσβολών από φυτοπαθογόνα (μύκητες, βακτήρια, ιοι κ.α.), ζωικούς εχθρούς (έντομα, ακάρεα κ.α.) και ζιζάνια καθώς και την ενίσχυση των αμυντικών τους μηχανισμών. Οι προσβολές από εχθρούς , ασθένειες και ζιζάνια έχουν δραματικές επιπτώσεις, προκαλώντας πολύ σοβαρές ποιοτικές και ποσοτικές απώλειες στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα, η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης (βιοτεχνολογία κ.α.) και της τεχνολογίας (γεωργία ακριβείας κ.α.) παρέχουν στους παραγωγούς μία πληθώρα αποτελεσματικών και φιλικών στον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσων και μεθόδων για την προστασία των καλλιεργούμενων φυτών.

Με βάση τα ανωτέρω η δραστηριότητα του Εργαστηρίου Διαχείρισης  Φυτοϋγείας του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας θα κινηθεί στους ακόλουθους άξονες:

  • Ανάπτυξη και διάδοση όλων των τεχνολογιών αιχμής για την διάγνωση, παρακολούθηση, καταγραφή και καταπολέμηση των ζωικών εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων σε καλλιέργειες της χώρας.
  • Έρευνα και εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνολογίες Φυτοϋγείας (Γεωργία Ακριβείας, αισθητήρες, Διαδίκτυο των Πραγμάτων).
  • Μελέτη, ανάπτυξη και αξιολόγηση νέων πειραματικών μέσων και μεθόδων Φυτοϋγείας (βιολογικά μέσα, αυτοματοποιημένες μέθοδοι κ.α.)
  • Παραγωγή νέων προϊόντων Φυτοϋγείας (βιολογικά, βιοτεχνολογικά, τεχνολογικά μέσα κ.α.).

Οι φοιτητές/τριες του Εργαστηρίου θα μυηθούν στην τεχνογνωσία μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών με άλλα εργαστήρια του Π.Θ. καθώς και μέσω διαπανεπιστημιακών συνεργασιών.

logo_full
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑΣ (2)
ΘΑΛΑΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ (2)

Ερευνητική Δραστηριότητα

Τεχνολογικές εφαρμογές αιχμής σε μέσα Φυτοϋγείας στα πλαίσια της Γεωργίας Ακριβείας (sensors, GPS, GIS, Internet of Things, wireless data transmission, machine learning, artificial intelligence κ.α.)

Ανάπτυξη και αξιολόγηση βιολογικών (microbial control, allelopathy κ.α.), βιοτεχνολογικών και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση ζωικών εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων.

Ανάπτυξη σύγχρονων αυτόματων, ηλεκτρονικών μέσων ανίχνευσης και παρακολούθησης ζωικών εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων (smart telemetric traps, wireless cameras, κ.α.).

Ταυτοποίηση ζωικών εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων των καλλιεργούμενων φυτών, με κλασικές αλλά και σύγχρονες (μοριακές, αισθητήρες, φωτογραφική ανάλυση, φασματοσκοπία κ.α.) μεθόδους.

Αποτελεσματικότητα και εκλεκτικότητα γεωργικών φαρμάκων, με έμφαση στα φυσικώς συντιθέμενα δραστικά συστατικά.

Αξιολόγηση και διαχείριση βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων στα καλλιεργούμενα φυτά.

Το εργαστήριο βρίσκεται στο χώρο «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» του Π.Θ. στη Λάρισα

Χρήσιμο Υλικό

Ερευνητικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού.

    1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΝΤΟΜΩΝ – ΕΧΘΡΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ)
    2. NOVEL AUTOMATIC AND STAND-ALONE INTEGRATED PEST MANAGEMENT TOOL FOR REMOTE COUNT AND BIOACOUSTIC IDENTIFICATION OF THE OLIVE FLY (BACTROCERA OLEAE) IN THE FIELD, (FP7-SME-605073)
    3. A NOVEL SMART TRAP STATION AS AN INTERNET OF THINGS SURVEILLANCE SOLUTION TO REMOTELY COUNT AND IDENTIFY THE SPECIES OF DISEASE-CARRYING MOSQUITOES – REMOSIS (Η2020)
    4. BEEHIVE HEALTH IOT APPLICATION TO FIGHT HONEY BEE COLONY MORTALITY – IOBEE (Η2020)
    5. ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ (ΑΦΦ) ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ (ΠΘ)

Επικοινωνία

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ
Τμήμα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας
Εργαστήριο Φυτοπροστασίας
41500 Λάρισα
Τηλέφωνο: +30 2410 684291, +30 6937 479773
E-mail: eliopoulos@uth.gr
Στείλτε Μήνυμα