Διπλωματική Εργασία
Εισαγωγή
Για τη λήψη του πτυχίου του ΤΓΑ είναι απαραίτητη η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας (Π.Ε.). Η εργασία αυτή είναι μια εκτεταμένη μελέτη σε ορισμένη επιστημονική περιοχή. Ο στόχος της πτυχιακής εργασίας είναι αφενός να εισάγει τον προπτυχιακό φοιτητή στη διαδικασία της έρευνας και αφετέρου να δίνεται η δυνατότητα στο Τμήμα να αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες επενδύοντας στο δικό του ανθρώπινο δυναμικό. Κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει την περιοχή στην οποία θέλει να εκπονήσει την πτυχιακή του εργασία, σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Η Π.Ε. συμμετέχει στο σύνολο των διδακτικών μονάδων του προγράμματος σπουδών με 20 δ.μ. (30 μονάδες ECTS).
Οι μαθησιακοί στόχοι για τις φοιτήτριες/-τες (αναφορικά με την ΠΕ) είναι οι εξής:
α) να μπορούν να εμβαθύνουν στην έρευνα σε μια συγκεκριμένη θεματική περιοχή χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
β) να ενσωματώνονται σε ερευνητικές ομάδες και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της ομάδας.
γ) να είναι σε θέση να ανατρέξουν στη διεθνή βιβλιογραφία, να οργανώσουν την έρευνά τους, να σχεδιάσουν πειράματα, να υιοθετήσουν πρωτόκολλα και πρακτικές διεθνώς αποδεκτές, να συγγράψουν επιστημονικό κείμενο με βιβλιογραφικές παραπομπές αποφεύγοντας τη λογοκλοπή, να αποτυπώσουν με κριτικό πνεύμα τα αποτελέσματα της έρευνας τους (υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά τους στο επιστημονικό γίγνεσθαι).
δ) να μπορούν να οργανώσουν και να κάνουν μία παρουσίαση επιστημονικής εργασίας ενώπιον κοινού κατά την παρουσίαση της ΠΕ και την εξέταση της από Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή (συμπεριλαμβανομένου του Επιβλέποντα Καθηγητή), απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν είτε το στενό αντικείμενο της ΠΕ ή το γενικότερο επιστημονικό πεδίο.
Ενημέρωση σχετικά με την ΠΕ
Στο πρώτο εξάμηνο σπουδών, σε ειδική εκδήλωση, γίνεται ενημέρωση των φοιτητριών/-τών αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους για τη λήψη πτυχίου, όπου ενημερώνονται εκτενώς και για την Π.Ε. Στην αρχή του 8ου εξαμήνου πραγματοποιείται ημερίδα ενημέρωσης για την ΠΕ. 1.3. Στην αρχή του 8ου εξαμήνου οι φοιτήτριες/-τες μπορούν να συναντήσουν και κατ’ ιδίαν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος (σε ώρες φοιτητών ή μετά από προγραμματισμένη συνάντηση) και να ενημερωθούν για προτεινόμενα θέματα ΠΕ.
Ανάθεση
- Στην αρχή του 8ου εξαμήνου κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει την επιστημονική περιοχή στην οποία θέλει να εκπονήσει την ΠΕ σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος.
- Κάθε μέλος ΔΕΠ είναι δυνατόν να επιβλέπει 1-8 φοιτήτριες/-τές που εκπονούν ΠΕ σε θεματικές ενότητες σχετικές με το γνωστικό του αντικείμενο ή και τα μαθήματα που διδάσκει.
- Με την ανάληψη του θέματος της ΠΕ η φοιτήτρια/ο φοιτητής ενημερώνει εγγράφως (με Ενημερωτικό Σημείωμα Ανάληψης Πτυχιακής Εργασίας που συνυπογράφεται από τον Επιβλέποντα Καθηγητή) τη Γραμματεία του Τμήματος αναφορικά με τον Επιβλέποντα Καθηγητή και το Εργαστήριο στο οποίο ανέλαβε την ΠΕ.
- Ο Επιβλέπων Καθηγητής ζητά έγκριση από τη Συνέλευση του Τμήματος αναφορικά με το θέμα της ΠΕ (ορίζεται ο τίτλος της ΠΕ στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) και την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή.
Εκπόνηση
Η ΠΕ είναι ατομική εργασία κάθε φοιτήτριας/-τη, σε θέμα που αποφασίζεται σε συνεργασία με τον Επιβλέποντα Καθηγητή. Η ΠΕ εκπονείται με ευθύνη της φοιτήτριας/-τη, υπό την καθοδήγηση του Επιβλέποντα Καθηγητή. Οι υποχρεώσεις των φοιτητριών/-των κατά την εκπόνηση της ΠΕ είναι :
- η συμμόρφωσή τους με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΠΘ.
- η ένταξή τους στην ερευνητική ομάδα του Επιβλέποντα Καθηγητή, καθώς και η ένταξη στο ανθρώπινο δυναμικό του Εργαστηρίου ή Εργαστηρίων που εκτελούνται τα πειράματα. Με τον όρο “ένταξη” εννοείται η εναρμόνιση με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας που διέπουν τις διαπροσωπικές σχέσεις με όλους όσους απαρτίζουν τις ερευνητικές ομάδες ή ομάδες εργασίας του/των Εργαστηρίου/- ων.
- η πιστή εφαρμογή των γενικών κανόνων ασφαλείας που περιγράφονται στον Κανονισμό Σπουδών και των κανόνων που έχει θεσπίσει κάθε Εργαστήριο χωριστά.
- η προσέλευση στο Εργαστήριο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πειραμάτων, σε καθημερινή βάση και σε εργάσιμες ώρες ή διαφορετικά όπως συμφωνηθεί με τον Επιβλέποντα Καθηγητή είναι απαραίτητη έτσι ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση της Π.Ε., να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εκπόνηση της και να εξασφαλιστεί η ποιότητα της.
- η ενημέρωσή τους σχετικά με τη λογοκλοπή.
Είναι απαραίτητη η τήρηση εντύπου αρχείου με τη μορφή «Τετραδίου Εργαστηρίου», σύμφωνα με τις οδηγίες του Επιβλέποντα Καθηγητή, το οποίο θα παραμένει στο Εργαστήριο κατά τη διάρκεια εκπόνησης και μετά την ολοκλήρωση της ΠΕ.
Εάν η/ο φοιτήτρια/-της επιθυμεί να αλλάξει το θέμα και τον Επιβλέποντα Καθηγητή της Π.Ε. που της/του έχει ανατεθεί, πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του αρχικού επιβλέποντος και ο νέος Επιβλέπων Καθηγητής να ζητήσει έγκριση από τη Συνέλευση του Τμήματος αναφορικά με το θέμα της Π.Ε. (ορίζεται ο τίτλος της Π.Ε. στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) και την νέα Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή, με έγγραφό του που θα συνυπογράφει και ο προηγούμενος Επιβλέπων Καθηγητής. Σε περίπτωση άρνησης του Επιβλέποντα Καθηγητή, ο φοιτητής υποβάλει αιτιολογημένη αίτηση στην Γραμματεία του Τμήματος η οποία εξετάζεται στη Συνέλευση του Τμήματος.
Παράδοση και Εξέταση ΠΕ
Με την ολοκλήρωση της η ΠΕ παρουσιάζεται (προφορικά και δημόσια) σε σχετική ημερίδα που διοργανώνεται τρεις φορές το έτος με το πέρας των αντίστοιχων εξεταστικών περιόδων, ήτοι τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, Φεβρουάριο και Ιούνιο/Ιούλιο. Οι ημερομηνίες παρουσίασης των ΠΕ ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος και ανακοινώνονται τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν την πραγματοποίηση της ημερίδας.
Για την παρουσίαση κάθε ΠΕ θα διατίθενται έως 15 λεπτά και 5 λεπτά για ερωτήσεις. Δικαίωμα ερωτήσεων έχει μόνο η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή. Για να συμμετέχει στην ημερίδα παρουσίασης ΠΕ η/ο φοιτήτρια/-τής θα πρέπει να παραδώσει το Τελικό Κείμενο της ΠΕ (με τη σύμφωνη γνώμη του Επιβλέποντα Καθηγητή) στη Γραμματεία του Τμήματος τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την ημερίδα, σε τρία αντίτυπα και σε ηλεκτρονική μορφή.
Με την παράδοση του τελικού κειμένου θα διενεργείται έλεγχος λογοκλοπής και θα ενημερώνεται η Τριμελής Επιτροπή σχετικά με την έκταση λογοκλοπής (εάν ανιχνευθεί). Εάν διαπιστωθεί εκτεταμένη λογοκλοπή η ΠΕ μηδενίζεται ή παραπέμπεται σε συμπληρωματική επεξεργασία. Αν η λογοκλοπή επαναληφθεί, ενημερώνεται η Συνέλευση του Τμήματος η οποία αποφασίζει για παραπομπή της φοιτήτριας/του φοιτητή στην αρμόδια για επιβολή πειθαρχικών ποινών δομή του Πανεπιστημίου.
Για να παρουσιαστεί η ΠΕ πρέπει να είναι παρόντα, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, τουλάχιστον τα δύο μέλη της εξεταστικής επιτροπής (συμπεριλαμβανομένου του Επιβλέποντα Καθηγητή). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (περίπτωση προγραμματισμένης ή επείγουσας απουσίας) του Επιβλέποντα Καθηγητή, μπορεί να ορισθεί ημερομηνία εξέτασης διαφορετική από την ημερίδα, μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Σε περίπτωση αιτιολογημένης απουσίας του επιβλέποντα ή της/του φοιτήτριας/τη ή των δύο υπολοίπων μελών της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής από την ημερίδα, η παρουσίαση της ΠΕ θα γίνεται σε ημερομηνία που θα ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος.
Μετά την εξέταση της ΠΕ παραδίδονται στις/στους εξεταζόμενες/-νους οι τυχόν διορθώσεις-αλλαγές που απαιτούνται για τη βελτιστοποίηση της Π.Ε. από όλα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Με την ενσωμάτωση των προτεινόμενων διορθώσεων-αλλαγών εντός επτά (7) ημερών από την παρουσίαση η/ο φοιτήτρια/τής υποχρεούται να παραδώσει στη Γραμματεία ως εισερχόμενο έγγραφο τέσσερα αντίτυπα της ΠΕ καθώς και ένα CD με ένα ενιαίο αρχείο PDF με το κείμενο της ΠΕ μετά τις διορθώσεις.
Αξιολόγηση
Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση της ΠΕ αφορούν στην πρόοδο των φοιτητών κατά την εκπόνηση της ΠΕ, στο γραπτό επιστημονικό κείμενο και στην παρουσίαση και υπεράσπιση της ΠΕ, όπως:
- Η επάρκεια και αποτελεσματικότητα της/του φοιτήτριας/φοιτητή κατά την ερευνητική και μαθησιακή πορεία εκπόνησης της ΠΕ,
- Η συνέπεια ως προς τα συμφωνηθέντα με τον Επιβλέποντα: βιβλιογραφική προετοιμασία, ακρίβεια εκτέλεσης πειραμάτων/μελετών, χρονοδιαγράμματα και παραδοτέα.
- Ο όγκος του έργου και ο όγκος δουλειάς στη διάρκεια των ακαδημαϊκών εξαμήνων που μεσολάβησαν μέχρι το πέρας της ΠΕ.
- Η ποιότητα του γραπτού επιστημονικού λόγου, της προσέγγισης στη διερεύνηση του θέματος και της χρήσης της σχετικής βιβλιογραφίας. Η δομή της ΠΕ και η γραπτή παρουσίαση της, π.χ. η συνοχή του κειμένου, η σωστή χρήση της ορολογίας και της γλώσσας, η ακριβής διατύπωση των εννοιών, η επιστημονικά ορθή τεκμηρίωση των συμπερασμάτων κ.λπ.
- Η ορθή χρήση γραπτού και προφορικού επιστημονικού λόγου κατά την παρουσίαση της Π.Ε.
- Η συνοχή της παρουσίασης και η απόδειξη της επαρκούς γνώσης τόσο του θέματος που πραγματεύεται όσο και της θεματικής ενότητας που εντάσσεται η ΠΕ (απαντήσεις στις ερωτήσεις)
Κάθε μέλος της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής βαθμολογεί με κλίμακα από το 0 έως το 10,0 (με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου). Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής βαθμολογούν την ΠΕ αξιολογώντας το γραπτό κείμενο (60%) και την απόδοση του φοιτητή κατά την παρουσίαση-υποστήριξη της πτυχιακής εργασίας του (40%). Ο τελικός βαθμός της Π.Ε. προκύπτει από το Μέσο Όρο των βαθμών της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής (με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου) με κατώτερο βαθμό επιτυχίας 5,0 (πέντε).