Γενικές Πληροφορίες

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στη Γεωργία έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας έγκειται στη βιοποικιλότητα και στις εδαφοκλιματικές συνθήκες. Για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική, βασική προϋπόθεση στον τομέα των Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών και των λοιπών Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας είναι η εκπαίδευση σε τεχνολογίες αιχμής για παραγωγή προϊόντων που θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές προκειμένου να είναι εμπορεύσιμα και η παραγωγή προϊόντων υπεραξίας.

Για το λόγο αυτό, ιδρύθηκε το θεσμοθετημένο εργαστήριο Τεχνολογίας Αρωματικών, Φαρμακευτικών & Αροτραίων Καλλιεργειών με ΦΕΚ ίδρυσης 1552/23.04.2020 και διευθύντρια την Καθηγήτρια Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου

wsdsa
3333

Ερευνητική Δραστηριότητα

Δημιουργία πιστοποιημένου και υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού προερχόμενου από τα αυτοφυή ΑΦΦ της ελληνικής χλωρίδας και δημιουργία τράπεζας ( εφοδιασμός φυτωριούχων-διάδοση σε παραγωγούς). Συνεργασία με ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Διάδοση της σωστής καλλιεργητικής τεχνικής-συλλογής-μετασυλλεκτικών χειρισμών των ΑΦΦ για παραγωγή προϊόντων σταθερών ποιοτικών χαρακτηριστικών σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.
Εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνολογίες (Γεωργία Ακριβείας, η χρήση ΣμηΕΑ κα).
Παραγωγή αιθέριων ελαίων με τη χρήση διαφόρων τεχνολογιών και προσδιορισμός δραστικών ουσιών δρόγης και αιθέριων ελαίων.
Παραγωγή προϊόντων υπεραξίας

Το εργαστήριο βρίσκεται στο χώρο «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» του Π.Θ. στη Λάρισα

Το εργαστήριο Διαθέτει

Βοτανικό Κήπο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών και υπαίθρια ανοικτή καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.

Πειραματικούς επιδεικτικούς αγρούς με σιτηρά, βιομηχανικά φυτά και ψυχανθή.

Screenshot 2020-09-24 at 07.51.29

Ο εργαστηριακός εξοπλισμός αποτελείται από

Αποστακτικά συγκροτήματα τύπου Clevenger για παραγωγή αιθερίων ελαίων και Αέριο Χρωματογράφο τύπου Agilent συνδεδεμένου με φασματογράφο μάζας.

Μηχανή συσκευασίας δρόγης σε κενό αέρος, ζυγούς ακριβείας υδατόλουτρο, μικροσκόπια στερεοσκόπια,συσκευή μέτρησης αντοχής ίνας βάμβακος,συσκευή μέτρησης microner

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο είναι εγκαταστημένο αποστακτικό συγκρότημα βιομηχανικού τύπου για παραλαβή αιθερίων ελαίων με τη μέθοδο απόσταξης με υδρατμούς
Το εργαστήριο χρησιμοποιεί συσκευή ατομικής απορρόφησης για τον προσδιορισμό των μετάλλων, φλογοφωτόμετρο για τον προσδιορισμό Na, Κ και Li σπεκτροφωτόμετρο Hitachi UV-VIS, μια αποστακτική συσκευή Kjeldahl και δυο συσκευές φυγοκέντρηση).

Οι φοιτητές/τριες του Εργαστηρίου θα μυηθούν στην τεχνογνωσία μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών με άλλα εργαστήρια του Π.Θ.καθώς και μέσω διαπανεπιστημιακών συνεργασιών.

Picture 12

Οι στόχοι λειτουργίας του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών και Αροτριαίων Καλλιεργειών είναι οι ακόλουθοι:

1. Η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στο αντικείμενο των Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών και Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας με έμφαση στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς, στην τεχνολογία παραλαβής αιθερίων ελαίων και στην παραγωγή προϊόντων υπεραξίας.
2. Η διεξαγωγή έρευνας σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
3. Η ανάπτυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων για μεταπτυχιακούς φοιτητές σχετικών με τη φύση του Εργαστηρίου, ιδιαιτέρως στo πλαίσιo διατμηματικών−διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων.
4. Η συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν ή/και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου.
5. Η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.
6. Η συνεργασία με φορείς του δημοσίου τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις με γνώμονα τη συμβολή του Eργαστηρίου στη μελέτη και διερεύνηση προβλημάτων που σχετίζονται με τα γνωστικά του αντικείμενα.
7. Η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 159 (ΦΕΚ Α’ 53/27.04.1984).

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών και Αροτριαίων Καλλιεργειών απευθύνεται:
• στους/στις φοιτητές/τριες του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο διατμηματικών συνεργασιών.
• στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• στο ακαδημαϊκό προσωπικό άλλων Τμημάτων/Πανεπιστημίων της ημεδαπής και της αλλοδαπής
• στους ερευνητές διαφόρων ερευνητικών Ινστιντούτων/Ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής
• σε αγροτικούς συνεταιρισμούς/ ομάδες παραγωγών
• σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
• σε Ιδρύματα κοινωφελούς/πολιτιστικής δράσης

1. Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
2. Παρουσιάσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
3. Συμμετοχή σε εκθέσεις.
4. Παραγωγή προϊόντων υπεραξίας(παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικών δρογών με ιχνηλασιμότητα σε φαρμακεία της Λάρισας, αντισηπτικού διαλύματος με σάλβια και μέντα, καραμέλας με περιεκτικότητα σε CBD κ.λ.π.)

Χρήσιμο Υλικό

1. ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Χρηματοδότηση: Αυτοχρηματοδοτούμενο

Διάρκεια: 22.02.2017-19/04/2019 ( 2 έτη)

Θέση στο πρόγραμμα της Διευθύντριας: Συντονίστρια

 

2. ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΑΙΘΕΡίΩΝ ΕΛΑίΩΝ ΚΑΦέ», κωδ. ΕΛΚΕ 3971

Χρηματοδότηση: Αυτοχρηματοδοτούμενο

Διάρκεια: 01.01.2017 έως 31.12.2017 (1 έτος)

Θέση στο πρόγραμμα της Διευθύντριας: Συντονίστρια

 

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΜΣ: « ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ»

Χρηματοδότηση: Αυτοχρηματοδοτούμενο

Διάρκεια: 1/10/2017-σήμερα (2έτη και 8 μήνες)

Θέση στο πρόγραμμα της Διευθύντριας: Συντονίστρια

 

4. ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» (Κωδικός: 4500.17)ΥΠΟΈΡΓΟ: ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ (ΑΦΦ) ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Χρηματοδότηση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΕ.Γ.Ε.Τ.

Διάρκεια: 17/05/2017-20/06/2017 (1 μήνας)

Θέση στο πρόγραμμα της Διευθύντριας: Συντονίστρια υποέργου

5. «Conservation and management of the lesser Kestlrer at the Greek SPA sites-ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 2016-2017 (Κωδικός: 4500.17)».Μείωση εισροών στα οικοσυστήματα-ενδιαιτήματα του κιρκινεζιού: ανάπτυξη ουσιών υποκατάστατων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Χρηματοδότηση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΕ.Γ.Ε.Τ.

Διάρκεια: 01/03/2018 ως 30/12/2019 (1 έτος και 10 μήνες)

Θέση στο πρόγραμμα της Διευθύντριας: Μέλος της συντονιστικής/ επιστημονικής ομάδας

 

6. NEW AGRICULTURE FOR A NEW GENERATION: RECHARGING YOUTH TO REVITALIZE THE AGRICULTURE & FOOD SECTOR OF THE GREEK ECONOMY

Χρηματοδότηση: RUTGERS THE STATE UNIVERSITY

Διάρκεια: (01/03/2018 ως 30/12/2019 (1 έτος και 10 μήνες)

Θέση στο πρόγραμμα της Διευθύντριας: Μέλος της συντονιστικής/ επιστημονικής ομάδας

 

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΔΙΒΙΜ:«Αρωματικα-Φαρμακευτικά Φυτά και Χρήσεις τους για παραγωγή Φυτικών προϊόντων»(2020)

Χρηματοδότηση: Αυτοχρηματοδοτούμενο (https://drive.google.com/file/d/1Wz9LDUXYv6b_FGW9q0sJj6304iECJMoA/view?usp=sharing)

Διάρκεια: 2020

Θέση στο πρόγραμμα της Διευθύντριας: Συντονίστρια

Επικοινωνία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ & ΑΡΟΤΡΙΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ-ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΛΑΡΙΣΑ
Τηλ. 2410/684433
Στείλτε Μήνυμα